8. mája 2012

TrashOut – hláste čierne skládky

Cieľom startupu so slovenskými koreňmi TrashOut je hlásiť nelegálne skládky odpadového materiálu v mestách a prírode prostredníctvom mobilného telefónu. Aplikácia je dostupná pre Android a iPhone.

Proces funguje tak, že dobrovoľník nahlási nelegálnu skládku, tá je cez túto službu preposlaná na Ministerstvo životného prostredia, ktoré následne upovedomí mesto, obec alebo priamo vlastníka pozemku, kde sa odpad nachádza, aby ho odstránil.

Ak ste už napr. popri prechádzke prírodou objavili niečo, čo by sa v nej rozhodne nemalo nachádzať, tak to  prostredníctvom položky Nahlásiť skládku, ktorú následne musíte vyfotografovať (v aktuálnej beta verzii je možné urobiť max. 3 snímky), vyplniť veľkosť odpadu, ktorý je rozdelený do trocha kategórií a typ odpadu (komunálny, automobilový, stavebný, nebezpečný, atď.). Ďalej môžte uviesť rozšírené informácie o tom, v blízkosti čoho sa skládka nachádza alebo za akej príležitosti ste ju objavili. Tieto údaje nie sú povinné.  Na záver máte možnosť vybrať, či si želáte údaje odoslať anonymne, alebo nie.

Keďže je služba nachádza len v beta verzii, nie je zatiaľ možné si vytvoriť profil, no autori upozorňujú, že čoskoro bude aj táto možnosť dostupná. Následne by sa mali všetky vaše doterajšia hlásenia prepojiť s vaším profilom, no podľa môjho predpokladu iba vtedy, ak ste "bonzovali" ne-anonymne.




Pod položkou Aktivity si môžte prezrieť všetky vaše hlásenia. V časti Úlohy sa nachádzajú vaše zatiaľ nepotvrdené hlásenia. Na TrashMap-e sú vyznačené doposiaľ všetky lokalizované a užívateľmi nahlásené skládky.

Záverom
Podľa môjho názoru je táto aplikácia výborný nápad, no je otázne, ako to bude vyzerať s riešením nahlásených skládok... Ak sa do tohto projektu zapojilo samotné Ministerstvo ŽP, určite by mohlo čistenie aspoň z časti spolufinancovať, pretože iba ak hodí podnet na obec, ktorá nemá dostatok financií, aby mohla zabezpečiť odstránenie odpadu, obávam sa, že riešenie nenastane. Uvidíme, ako sa postupne služba vyvinie a rozšíri. Snáď sa jej podarí úspešne riešiť to, k čomu bola vytvorená. Držím jej palce ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára