19. februára 2013

O čom a aký bol TaCamp

Opäť sa raz dokázalo, že všetko sa dá, pokiaľ človek chce. Reč je o usporiadaní 1. ročníka poriadnej, neformálnej študentskej konferencie po vzore Trnavského UniCampu u nás, vo východnej časti Slovenska, v krásnych Košiciach – o TaCampe. A Maťke Babicovej, hlavnej organizátorke sa tým splnil sen.

Na TaCampe sa predstavilo celkom šesť spíkrov. Prvý, Andrej Mikula, známi svojím portálom o timemanagemente mal prednášku s názvom 9 vecí, ktoré o živote začínam chápať, v ktorej okrem iného oboznámil účastníkov o fungovaní techniky SMART a že jeden z dôvodov, prečo nedokážeme dotiahnuť veci do úspešného konca sme vlastne my sami. Jeho kompletnú prezentáciu z TaCampu nájdete tu.
„Pozitívny feedback je dobrý. Negatívny ešte lepší.“
Ako druhý pred mikrofón predstúpil Jakub Ptačin, podľa ktorého je základom všetkého byť pozitívne naladený, pretože ak sa zaoberáte zlými vecami, prejaví sa to na vašej nálade. Kubo čosi v skratke porozprával o svojich projektoch Poctivo a aktuálne mediálne známom To sa (ne)dá, kde si na mušku zobrali štátne weby, aby im ukázali, že aj na prvý pohľad zložité veci sa dajú riešiť celkom jednoducho.
„Ta pesimista nerovná sa realista.“
„Čuráci sú všade. Dávajte pozor na to, koho sa pýtate na názor."
Mimochodom, Jakub neznáša motivačné sračky a jeho prednáška bola úplne že popič! :)

Chlapec z Oravy, social media guru, najväčší hejter slovenského internetu a osoba, na ktorú som sa osobne najviac tešil. Michal Dragan vystúpil ako tretí v poradí a svoju prednášku venoval téme Si len produkt a musíš sa predať, v ktorej predstavil svoj rovnomenný projekt, opísal svoju cestu životom, ako strašne sa chcel stať kuchárom, každému v škole vynadal, až pokiaľ ho nevyrazili a nedostal sa tam, kde je vlastne teraz. Ďalej vysvetlil, akú veľkú úlohu môžu zohrať sociálne siete pri hľadaní, či dokonca udržaní si zamestnania.
„Ak nemáte LinkedIn, rýchlo utekajte odtiaľ domov a založte si ho.“
Po ňom nasledoval Andrej Kiska, známi slovenský filantrop, zakladateľ Trianglu, splátkového systému Quatro, neziskovej nadácie Dobrý anjel, manažér roka 2006 a najnovšie, kandidát na prezidenta SR. Andrej rozprával svoj životný príbeh, koľko v ňom zažil pádov, aby sa nakoniec dostal opäť do stavu dvadsať ročného študenta, teda obdobia, kedy človek zažíva najšťastnejšie obdobie. Priestor, ktorý bol po skončení každej prednášky venovaný otázkam sa v jeho prípade výrazne natiahol. Otázky na jeho stranu smerovali z každej strany.
„Zmenu je ťažké robiť vtedy, keď sa darí.“
„Neprestaňte robiť zmeny, kým nebudete šťastní.“
Hlavne k*rva začni! Tak znel názov prednášky posledného spíkra Martin Hrnčiar & Tino & Stopercent – člena skupiny Dramatikz. V nej opisoval, že je zbytočné o všetkom zbytočne premýšľať a čakať na ten správny moment, ktorý samozrejme nepríde a je vždy lepšie vypustiť do sveta poloprodukt, než perfekcionizmom ubité nič.
„V podnikaní musíte byť děfka pro fšechno.“
Ako zhodnotiť túto konferenciu jedným slovom? Úplnežesuperváv! Odchádzal som z nej s úplnou chuťou do života, radosťou a kopou inšpirácií, za čo vďačím všetkým organizátorom, inšpiratívnym spíkrom a Matejovi Michlíkovi za konštruktívnu kritiku na workshope, lebo: „Pozitívny feedback je dobrý, ale negatívny ešte lepší.“ :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára